ﬣקיבוץ ﬣקדוש

האתר של משה נחמני

חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

הרעיון המהפכני של ר' יואל משה סלומון

עליית הרב קוק לארץ, ועמידתו בראש הישוב, נזקפות לזכותו של רי"מ סלומון

יואל משה סלומון היה מהפכן, בקנה מידה היסטורי. הוא ידע לזהות את הצעד החשוב הנדרש בכל תקופה חדשה, ולפעול במסירות להגשמתו. בכך הוא למעשה יצר את ההיסטוריה שלנו במדינת ישראל.

כולם יודעים שהוא הקים את "אם המושבות" פתח תקוה וגם היה מראשי תהליך "היציאה מהחומות" בירושלים, מבוני שכונת נחלת שבעה – הראשונה מבין סדרת השכונות שנבנו מחוץ לחומה, אשר הובילו למהפך שאין דומה לו בהתיישבות בירושלים ובארץ כולה.

זהו המהפך החברתי, הציוני והמדיני שהוביל ר' יואל משה. אבל לא פחות מכך חשוב המהפך הרוחני שנזקף במידה רבה לזכותו.

בשנות התר"ן המאוחרות, סוף המאה ה-19, יוצא מירושלים יואל משה סלומון במסע ארוך לעיירה הנידחת בויסק אשר בקורלאנד. שם הוא פוגש אברך אלמוני בשם אברהם יצחק קוק, המכהן כרבה של העיירה הקטנה.

הראי"ה קוק, רבה של בויסק (תרס"ג בערך)

יואל משה סלומון מתארח אצל הרב קוק, ויוצר אתו חבירות עמוקה. במהלכה הוא מציע לו הצעה מפתיעה ומוזרה: לעלות ארצה ולכהן כרבה של העיר יפו והמושבות הסמוכות לה, שם מתרקם היישוב החדש, אנשי העליה השניה. סלומון (עם חבריו המחכים לו בירושלים) מאמינים בכל ליבם שאותו אברך מבויסק הוא האדם המתאים ביותר למשרה מאתגרת זו.

לאחר לבטים רבים, אשר חלקם נפרשים בסדרת מכתבים ששלח לרבני ועסקני ירושלים (ובתוכם חמיו האדר"ת) נאות הרב קוק להצעה המכובדת. הוא עולה ארצה, מתיישב ביפו, ומכהן כרבה של העיר. שם הוא מחולל מהפכה רוחנית בכל האיזור, מארגן מסעות מיוחדים להרמת קרן התורה ("מסע המושבות" המפורסם הוא רק אחד מהם), מקים ישיבה חדשנית ללימוד קבלה וחכמות חול – בה לומדים גדולי העילויים המתקבצים מרחבי העולם היהודי, ומארגן מחדש את כל מערכת החינוך ביפו ובמושבות.

מיפו הדרך סלולה לירושלים. בשנת תר"פ עולה הרב לירושלים, בהזמנת כל רבני ועסקני העיר, ומקבל את המשרה המכובדת "רבה הראשי של ירושלים". בתוך שנה הוא מייסד את הרבנות הראשית לישראל, לאחר מכן מקים מחדש את ישיבתו – "מרכז הרב", אשר ממנה צומחות בשנים הבאות עשרות ישיבות בדמותה – עיקרו ורובו של עולם התורה הדתי לאומי כפי שהוא כיום.

כל הדבר הגדול הזה התחיל מיואל משה סלומון וחבריו, שידעו לזהות את האיש הנכון בזמן הנכון – הרב קוק כמנהיג תחייתו הרוחנית של עם ישראל.

*
בשולי הדברים נזכיר גם את ר' משה בצלאל טודרוסוביץ (אביו של דוד תדהר), מראשי העסקנים ביפו, שהשתתף מרחוק בתכנית העלאתו של הרב קוק ארצה.

בתמונה: מכתב נדיר (שטרם נדפס) ששלח הרב קוק בשנת תרנ"ח מבויסק אל ידידו ורעו ר' יואל משה סלומון בירושלים.

למאמרים נוספים באותו נושא

נהנתם? שתפו לחברים. אפשר גם להדפיס

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

ספרים ומזכרות שאולי יענינו אותך