ﬣקיבוץ ﬣקדוש

האתר של משה נחמני

חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

תגלית: שיתוף הפעולה בין הרב קוק לרב זוננפלד

תנועת 'דגל ירושלים' שהקים הרב קוק, סחפה אליה גם את מתנגדיו

במחקרים שונים שפרסמתי, הוכחתי שתנועת "דגל ירושלים" שייסד הרב קוק זכתה להצלחה רבה, וזאת בניגוד למה שכל החוקרים טוענים שהיא נכשלה, משום שכביכול הרב קוק היה איש שלא ידע לארגן דברים… כמובן הם מתעלמים מכל כך הרבה פרויקטים אדירים שהרב קוק הקים. (ייסד ארבע ישיבות, הקים את הרבנות הראשית, העלה ארצה אלפי יהודים, ועוד).

כמובן הרב קוק לא היה מנהל ואיש עסקים, הוא היה רב ומנהיג, אך עם זאת רוב הרבנים לא ניחנו בכשרונות המעשיים שהוא זכה להם.

בכל אופן כולם יודעים שתנועת "דגל ירושלים" פעלה בחו"ל, בעיקר באנגליה, שוויץ וכדו'. מה שאנו טענו כאן לאורך השנים זה שגם בירושלים היה סניף של התנועה, שהיה מאוד פעיל, וזכה להצלחה עצומה. עד כדי כך, שאפילו הרבנים הכי חרדים וקנאיים השתתפו בו.

לא זו בלבד, אלא שרבותיהם, הרב זוננפלד והרב יצחק ירוחם דיסקין, עמדו בראש הארגון, שנקרא "ירושלים" – שם שמזכיר את תנועת "ירושלים" של הרב קוק. (כי בפרסומים מסוימים גם הרב קוק קורא לתנועתו "ירושלים", בלי המילה "דגל").

כמובן זו טענה מרעישה ומרחיקת לכת, וכשהיא פורסמה היו רבים שתמהו על מה אנו נסמכים.
הבאנו בזמנו כמה מקורות אותנטיים מהתקופה שמעידים על כך, וגם רמזים שונים בכרזות שנדפסו על ידי הסניף הירושלמי של 'דגל ירושלים'. ועדיין היו כאלה שביקשו הוכחה נוספת.

והנה השבוע השגנו חוברת נדירה בשם 'מכתב גלוי', שהדפיס הרב חרל"פ, תלמידו המובהק של הרב קוק, ומי שהיה חבר באותה תנועה ירושלמית. חוברת זו היא למעשה המצע הרוחני של תנועת ירושלים הירושלמית, אם כן הבה נראה אם הוא מזכיר בה את רבו הרב קוק, אם לאו. האם אכן יש לפנינו תגלית על שיתוף פעולה מסוים בין הרב זוננפלד, וחבר מרעיו, לבין הרב קוק?

בחוברת הרב חרל"פ מדבר הרבה על רעיונות של תחיית הקודש, קדושת השחרור הלאומי, וזה אכן נשמע מתורת רבו, אבל עדיין צריך אזכור מפורש של הרב קוק, אם אכן הארגון שהם הקימו הוא סניף של 'דגל ירושלים'. והנה לקראת הסוף הוא מדבר על הקמת "מרכז רוחני" בירושלים. האם זה לא "מרכז הרב"?!

אבל רק בסוף החוברת מגיעה ההפתעה הגדולה. והדברים יוצאים מפורשים מפיו של הרב חרל"פ:

"בתכלית הדברים ובכל החזיון הזה קדם לנו אמנם מאורנו נזר ישראל וקדושו מרן רבי אברהם יצחק הכהן קוק שליט"א במאמריו שפרסם ברבים לקרוא עבור זה לדגל ירושלם. ועל כן הננו חושבים לנכון שאגודתנו תהיה היא אגודת ירושלם אשר תדגול בדגלה הראוי לה, דגל ירושלם, סניף אל האגודה המרכזית שלעת עתה היא בלונדון הבירה, אשר כפי הנראה כבר התקבץ שם חומר רב להוצאות מטרתנו לפועל ולאור עולם".

כעת ניתן לקבוע סופית שאכן היה שיתוף פעולה מפתיע בין שני הרבנים שנתפסו לימים כברי פלוגתא: הרב קוק והרב זוננפלד. עדיין איננו יודעים אם היתה התכתבות ביניהם סביב פעילות התנועה, אולם אין ספק שהרב זוננפלד עמד בראש סניף של תנועה שהקים הרב קוק, וכבר בכך יש חידוש והפתעה רבה.

מדהים עד כמה מוגבלת הידיעה שלנו על ההיסטוריה של הרב קוק ושל היישוב היהודי בירושלים. הנה, עברו 100 שנים מאז, ורק עכשיו מתגלה המציאות הדרמטית הזו.

למאמרים נוספים באותו נושא

נהנתם? שתפו לחברים. אפשר גם להדפיס

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

ספרים ומזכרות שאולי יענינו אותך