חוברת עתיקה ומצהיבה שנדפסה בירושלים לפני למעלה מ-100 שנה במהדורה מצומצמת, חשפה בפניי גילויים חדשים על הגאון המסתורי מר שושני, וגם על משתתף סמוי ב"מסע המושבות" של הרב קוק.
מדובר בחוברת שהדפיס בית החולים ביקור חולים בירושלים בשנת 1913, ועותק נדיר (ואולי יחיד) שלה התגלגל לספריה הלאומית בירושלים. בית החולים ראה לנכון לפרסם רשימה שמית של כל החולים שאושפזו בו בשנה החולפת, לעיני הציבור. מסתבר שבתקופה העות'מאנית לא היה חיסיון רפואי כמו היום…
במבט הראשון חשבתי שהחוברת הזאת חסרת חשיבות היסטורית, ואולי אף "משעממת". אך לאחר שעיינתי בשמות החולים המאושפזים, נכונו לי כמה הפתעות של ממש.
"מר שושני" היה גאון יהודי מסתורי שהסתובב בעולם והפליא את כולם בגאונותו האדירה בתורה ובחכמה. פרסמתי עליו כמה מאמרים (המצויים באינטרנט), והשתתפתי בחשיפת זהותו האמיתית, אותה התאמץ להסתיר. התברר כי הוא נולד בשם הלל פרלמן בבריסק בשנת תרנ"ה (1895), עלה ארצה בשנים הראשונות של המאה ה-20, למד בישיבת מאה שערים בירושלים, ואחר כך למד ביפו בישיבתו של הראי"ה קוק, שם הפך לתלמידו המובהק.
אמנם החוקרים ידעו זה מכבר ששושני נולד בבריסק, ואף החזיקו במסמכים המעידים על כך. אולם עד היום לא *פורסמו* הוכחות לכך.
והנה בחוברת שלפנינו (עמ' 11) מופיע שמו של אחד החולים: "הבחור הלל פערלמאן מבריסק"!
בתקופה בה אושפז הלל פרלמן בבית החולים 'ביקור חולים', הוא למד ביפו אצל הרב קוק. אף על פי כן הוא בחר להתאשפז בירושלים, אולי בגלל איכותו של בית חולים הירושלמי לעומת ביה"ח ביפו.
אם כן אפוא, כאן לפנינו הפרסום הראשון בדפוס של "העילוי הירושלמי" הלל פרלמן.
(קצת אירוני הדבר שאת הפרסום הראשון הוא קיבל לא בזכות גאונותו, אלא בזכות מחלתו…)
על התגלית השניה שמצאתי בחוברת הנ"ל, החושפת דמות מעניינת שהשתתפה ב"מסע המושבות" של הרב קוק, נספר במאמר נוסף.