בתוך ספר עתיק בן 200 שנה מצאתי דף קרוע ובו תשובות הלכתיות מאוד מעניינות משנת תרס"ו, בענייני תורה ומדע, הלכה ובוטניקה.
חיפשתי את המילים במאגר אוצר החכמה, והגעתי לשו"ת 'משפט כהן' מאת הראי"ה קוק זצ"ל. לרגע חשבתי שלפניי איפוא הספר 'משפט כהן'. אבל מיד הבחנתי שתשובה ד' שלפנינו, נדפסה שם בתור סימן טו, כלומר יש כאן קטע מתוך ספר אחר.
לא זו בלבד אלא שיש הבדלים משמעותיים בין הגירסה שנדפסה כאן, לבין זו שב'משפט כהן'. בין היתר, כאן לא מופיעה פתיחת המכתב (ושם הנמען) ואף לא סיומה, לעומת הגירסה שנדפסה ב'משפט כהן'.
אזכיר כאן את העובדה כי בשנת תרפ"ג, עוד בחיי הרב, כאשר נדפסו עשרות מאגרותיו בכרך 'אגרות ראיה' – הושמטו מנוסח האגרות פרטיהם ושמותיהם של הנמנעים. בדיוק כמו בדף שלפנינו.
ובכן יש לפנינו חידה: כנראה שהדף היחיד הזה הוא שריד מניסיון הדפסה לא-ידוע של תשובות הראי"ה. האם ניסיון זה נעשה כבר בחיי הרב זצ"ל, ולכן הושמטו הפרטים והעניינים האישיים?
ומדוע רצונם של העורכים לא הוגשם, והספר נגנז?
את החידה הזאת העליתי בדף הפייסבוק שלי לפני כשנתיים, והותרתי אותה ב'צריך עיון'.
והנה לאחרונה יצאו לאור שני כרכים חדשים של 'אגרות הראיה', ובהם אגרות שכתב הרב קוק בשנת תרפ"ד, וכן אגרות רשמיות מאת הרבנות הראשית באותה שנה.
בהזדמנות אספר בהרחבה על הכרכים הללו, הגדושים בחומר מרתק, ובנספחים חשובים. בסוף הכרך השני מופיע מאמר על 'הגליונות הראשונים של משפט כהן'. וכך נכתב שם:
"ספר נוסף מכתבי מרן הרב זצ"ל החל לריקם באותם ימים [תרפ"ד], ועל כך אנו למדים מאיגרת מיום כ"ח באדר ראשון תרפ"ד, אותה שיגר הרב אל בנו יחידו [הרצי"ה] עוד בהיותו בנמל טריאסט, בדרכו לאמריקה: 'ותודיעני אם אתה ממשיך את ההדפסה, למען השם לדייק שלא להוציא מתחת ידך שום דבר שאינו מבואר כל צרכו…". ובאיגרת אחרת כתב הרב: "קיבלתי את הקונטרס מ'משפט כהן'".
עורך הספר, המנוח הרב זאב נוימן זצ"ל, העיר על כך:
"אלא, הספר 'משפט כהן יצא לאור שנים רבות מאוחר יותר, לאחר פטירת הרב זצ"ל!
התשובה לתמיהה זו נמצאת בהקדמתו לספר של הרצי"ה", וכאן ציטט הרב נוימן את דבריו: "ניגשתי אז, באותו פרק שסודרו ופורסמו ה'אגרות' ו'אורות התשובה', לסדר מקודם את העניינים האלה של מצוות התלויות בארץ… קראת אז את שם הספר 'משפט כהן' … מסיבות חיצוניות נפסקה אז הדפסת ההתחלה של הגליונות הראשונים ל'משפט הכהן' ולא נתחדשה עד עתה".
הנה כי כן הדף הזה שמצאתי הוא שריד (אולי יחיד בעולם?) מניסיון ההדפסה של 'משפט כהן' בירושלים בשנת תרפ"ד.
הרצי"ה לא פירט מדוע ההדפסה לא הושלמה, אולם יש לציין שזו תופעה שמצינו בכמה ספרים של הרב שלא הושלמה הדפסתם, כגון: נאדר בקודש, חביון עוז, ערפילי טוהר, ועוד. היו גם חיבורים שכתב הרב ורצה להדפיסם אך בעוניו הגדול לא היה לו הממון הדרוש להדפסה, כמו במקרה של הספר נבוכי הדור, שיצא לאור רק בשנים האחרונות.