באחד ממאמריי פרסמתי עדות נדירה מחיי הראי"ה קוק, על כך שהוא כתב חיבור "כמעט על כל אגדות הש"ס". כלומר: הספר המפורסם 'עין איה' על מסכתות ברכות ושבת, אשר נדפס לפני עשרות שנים, הוא רק חלק מתוך חיבור ענק.
בהזדמנות אחרת הסברתי את הדברים באריכות, שקיים עד היום לפחות ביאור על האגדות של סדר נשים, וקטעים מתוכו (העוסקים בענייני נישואין) נדפסו לפני כמה שנים בחוברת 'כהונת רפאל'.
גם סיפרתי בעבר על שני נסיונות להדפיסו עוד בחיי הרב את 'עין איה', והיה שותף בכך הסופר אז"ר וכן מקורבים נוספים של הראי"ה. יש אצלי את כתב היד המקורי (מההקדמה לעין איה) שהעתיקו הרצי"ה וחבריו ע"מ להדפיס את הספר, עם הגהות של הרצי"ה בכתב ידו (שלא נכנסו לגירסה המודפסת כיום).
כעת אני רוצה לחשוף מסמך נדיר נוסף, בפרסום ראשון, המעיד על ניסיון נוסף, כנראה, להדפיסו (אכן גם ניסיון זה לא צלח). בפועל 'עין איה' נדפס עשרות שנים אחר כך, אחרי פטירתו של הרצי"ה קוק.
מדובר במנשר מודפס משנות התר"ץ, מטעם "חברת מפיצי תורה וחכמה" בירושלים, בה היו חברים רבנים ירושלמים אשר בחלקם היו מפליטי הפרעות ברוסיה, ואשר שמה לה למטרה להוציא לאור כתבי יד עלומים וכן ספרים נדירים שלא ניתן להשיג.
בדף שלפניכם הם מספרים בפרוטרוט על התוכניות שלהם (זה מרתק וכדאי לקרוא) ובתוך כך כותבים:
"עומדים אנו להדפיס בעזה"י בשנה זאת (חודש אדר) … ועין יעקב עם ביאור הגאון מוהרא"י הכהן קוק שליט"א הרב הראשי לא"י ולעת עתה רק על מסכת ברכות".
המסמך שמור בארכיון 'אור האורות'.