ﬣקיבוץ ﬣקדוש

האתר של משה נחמני

חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

תגלית: הפגישה היחידה של הרב קוק וזאב ז'בוטינסקי

שנעלמה מעיני החוקרים

זאב ז'בוטינסקי
זאב ז'בוטינסקי בצעירותו

כבר שנים אני מחפש מידע בנוגע לחידה רבתי: האם הוא פגש אי פעם את הראי"ה קוק, הרב הראשי הראשון של ארץ ישראל?

במחקר שאני כותב בימים אלו על ז'בוטינסקי הקדשתי פרק נרחב על הקשר בינו לרב קוק. עד כה היה ידוע רק על התכתבויות ביניהם, אך לא על מפגש ממשי.

לפני מספר שנים פורסמה כתבה עיתונאית על ההיכרות בין הרב למנהיג הציוני, ואני מצטט קטע ממנה:

"אנשי 'בית הרב קוק' וחוקרי מכון ז'בוטינסקי לא הצליחו למצוא נקודת מפגש פיזית בין שני האישים. שני המוסדות עדיין מקווים למצוא את הנקודה הזו".

ובכן, אמרתי לעצמי, גם אם השניים לא קיימו פגישה יזומה בארבע עיניים, הגיוני שהם נפגשו באירוע ציבורי. לקחתי לעצמי כמשימה למצוא אירוע כזה.

הנחתי מראש שיש סיכוי גבוה ששני המנהיגים הדגולים אכן נפגשו. היו שתי תקופות בהן מיקומם הגיאוגרפי חפף. הראשון: בשנות מלחמת העולם הראשונה – שניהם התגוררו אז בלונדון, והיו פעילים בהנהגת הציבור.
התקופה השניה: לאחר המלחמה – בירושלים, כאשר הרב קוק מכהן כרב הראשי. הערכתי לתומי שגם אם לא נפגשו השניים בפגישה רשמית, שתזכה לתיעוד בעיתונות, יתכן מאוד שהם נפגשו במקרה באירועים ובטקסים ציבוריים אליהם הוזמנו שניהם.

ואכן הגעתי לאירוע כזה, שבו נפגשו לא רק הרב קוק וז'בוטינסקי, אלא גם אליעזר בן יהודה, מחיה השפה העברית.

ולא זו בלבד, אלא שהאירוע – שהתקיים בשבת – תועד בוידאו. ולא זו בלבד אלא שאתם יכולים לראות אותו ביוטיוב…

עיתון 'הארץ', בגיליון י"ח באב תר"פ (ונעתק לעיתון 'העברי' י"ג באלול תר"פ) תיאר את התפילה המרגשת בבית הכנסת 'החורבה' בעיר העתיקה בירושלים, בשבת פרשת 'נחמו'. הנציב העליון החדש, הרברט סמואל, הגיע מארמון הנציב אל בית הכנסת, בפמליה מכובדת, וקרא את ההפטרה 'נחמו נחמו עמי' (כתבתי פעם באריכות על המאורע המרגש הזה, וכאן אקצר). ועתה שימו לב את מי "מפגיש" עיתון הארץ, לפי תומו, עם הרבנים [ובהם הרב קוק, שהוזכר בתחילת הכתבה] – את ז'בוטינסקי!

"בתוכם ישב על הבמה מר אליעזר בן יהודה עטוף בטליתו, ובשורה אחת על יד הרבנים היה גם מר זבוטינסקי. כה היו מאוחדים כל באי כח היהדות לזרמיה השונים בבית הזה ביום הזה – חזיון שלא נראה דוגמתו מעולם. רגע אחד חשבנו: הלא זוהי התחלה של קבוץ גלויותינו השונות".

ובכן – כבר בחודש אב תר"פ, בראשית תקופת מגורי הרב קוק וזאב ז'בוטינסקי בארץ – הם נפגשו יחד באותה תפילה, ואין ספק שגם לחצו יד ודיברו ביניהם (שהרי כבר היתה היכרות במכתבים חמים בין השניים).
ואסיים בדבריו של הרב קוק על ז'בוטינסקי, כפי שנמסרו בע"פ:

"ההתלהבות הלאומית של המנהיג הדגול זאב ז'בוטינסקי, נובעת מתוך זיכוך לגלות את ה"אני" האמיתי שלו, והשתדלותו לבוא למדרגה של בן חורין אמיתי. בן חורין אמיתי קונה נצחיות, ולפיכך זכה המנהיג הגדול הזה להידבק בנצח ישראל, והוא חי וקיים לנצח".

יהי זכרו ברוך.

למאמרים נוספים באותו נושא

נהנתם? שתפו לחברים. אפשר גם להדפיס

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

ספרים ומזכרות שאולי יענינו אותך