ﬣקיבוץ ﬣקדוש

האתר של משה נחמני

זהירות! נוכלות בשם הצדיק

על השימוש הנלוז בשמו של רבי זונדל מסלנט כדי לעשות כסף

רבי זונדל מסלנט (ציור)
רבי זונדל מסלנט (ציור)

כמה אירוני הדבר, שהפכו את אבי תנועת המוסר, רבי יוסף זונדל מסלנט זיע"א, למכונת ייצור כסף, ובדרך של זיוף והונאה!

לפני כחמש עשרה שנה הציע בית המכירות 'קדם' למכירה ספר עתיק ועליו חתימה של רבי זונדל מסלנט, מגדולי רבני ירושלים, ומי שהיה רבו של רבי ישראל מסלנט, וחותנו של רבי שמואל סלנט.

לצד חתימתו של רבי זונדל הופיע רישום על שייכות ספר לאוצר הספרים 'מנחם ציון' – בית כנסת שקיים עד היום ליד 'החורבה' בעיר העתיקה בירושלים, וזכיתי להתפלל בו מדי בוקר.
בקטלוג המכירה נכתב:

"מפני ענוותנותו הרבה סירב לקבל תפקיד תורני רשמי, אך התנדב להיות אחראי על ספריית בית המדרש "מנחם ציון", [בחצר "החורבה"]".

חתימת רבי זונדל (באדיבות קדם מכירות פומביות)

וזה אמת.

אך מכאן ואילך העסק החל להסתבך…

ראו הסוחרים שיש ערך כספי גבוה לכתב ידו של רבי זונדל מסלנט, והחליטו להניב מכך פירות. הבעיה היא שכמעט ואין בעולם ספרים חתומים על ידו, אבל יש עשרות או מאות ספרים עם רישומים של בית הכנסת 'מנחם ציון'. ואם אכן רבי זונדל הוא הגבאי האחראי על אוצר הספרים, מכאן הדרך קצרה לומר שכל רישום הנוגע ל'מנחם ציון' הוא של רבי זונדל…

וכך נמכרו לא מעט ספרים עם רישומי 'מנחם ציון', בתור כתב ידו של אבי תנועת המוסר ומגדולי תלמידי ר' חיים מוולוז'ין, כאשר הרבה פעמים לא נערכה שום בדיקה האם באמת זהו כתב ידו או שגבאי אחר רשם את הדברים.

בשלב הבא התגלגלו לשוק ספרים עם רישומים בכתב יד המעידים על שייכות ספרים לבית המדרש *שערי* ציון שבחצר חורבת ר' יהודה החסיד.
מנחם ציון – שערי ציון. באמת דומה, ואפילו חרוז…

אבל זה לא אותו בית כנסת ולא אותו אוצר ספרים.

ובכל זאת הופיעו שוב ושוב בבתי מכירות פומביות בארץ ספרים עם רישומים של בית המדרש 'שערי ציון', ולצדם תיאור קטלוגי שמדובר ללא ספק בכתב ידו של רבי זונדל, הספרן המסור.

ובכן, חיפשתי הרבה ולא מצאתי שום עדות על קשר בין רבי זונדל לבין 'שערי ציון'. כל מה שאנחנו יודעים זה שהוא היה ספרן ב'מנחם ציון'.

להערכתי נמכרו עד היום עשרות ספרים בהטעיה זו, בשווי של עשרות אלפי שקלים.

מה שמצחיק זה שחלק מהספרים הללו, הנושאים כביכול את כתב ידו של רבי זונדל, נדפסו אחרי שנת תרכ"ה, השנה בה הסתלק רבי זונדל מהעולם הזה.

על התופעה המפוקפקת והמגונה הזאת התרעתי כבר לפני שנים. מדוע נזכרתי בה עכשיו?

לאחרונה פנה אליי חבר בפליאה. הוא ראה שבבית מכירות אחד נמכר ספר עתיק עם רישומים של רבי זונדל מסלנט הצדיק במחיר מצחיק של 80 דולר בלבד.

איך זה יתכן?? "פה שלישי להגר"א", "מרבני הישוב הישן", "אבי תנועת המוסר" – ורק 80 דולר?

"הפריט הזה באמת לא שווה הרבה", הסברתי לו, "כי אין לו שום קשר לרבי זונדל הצדיק. המוכרים טוענים (בזדון או בשגגה) שהרישומים שייכים לו, בעוד שכתוב בהם מפורש *שערי* ציון ולא *מנחם* ציון".

וכמה אופייני המצב של הפריט הזה, לפי תיאור בית המכירות: "מצב גרוע, קרעים, הדבקות, כתמים". אם תרצו אפשר לראות בזה שיקוף נאמן למצב המצחיק-העצוב, שבו משתמשים לשווא בשמו של אדם נקי-כפיים ובר לבב כמו רבי זונדל מסלנט למען בצע כסף, באמצעות קרעים והדבקות של סיפורים מסופקים ומפוקפקים…

למאמרים נוספים באותו נושא

נהנתם? שתפו לחברים. אפשר גם להדפיס

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

ספרים ומזכרות שאולי יענינו אותך